AVROTROS Van Gogh wedstrijd

 

 

VanGoghdetail

Onze Vincent is gezien! Het beeld 'Zelfportret Vincent van Gogh 1889" is geselecteerd door de vakjury van de AVROTROS Van Gogh wedstrijd! Uit bijna 3700 inzendingen mogen wij het komende zondag 17 mei laten zien in Studie B in Vondel CS. De jury kiest dan de definitieve winnaar. Het werk van de jurywinnaar wordt tentoongesteld in het Van Gogh Museum in Amsterdam, afgedrukt in het zomernummer van het tijdschrift Kunstbeeld en wint een 8-daagse Van Gogh-reis. Hoe spannend! 

Maar dat is niet alles. Er is ook een publieksprijs te winnen. Vanaf vandaag kan er gestemd worden op http://web.avrotros.nl/cultuur/kunst/overzicht/vangogh-stemmen#|view:masonry

Hoe het portret tot stand kwam?

Met het doel het beroemde schilderij;  Zelfportret uit 1889 van Vincent van Gogh tot leven te wekken, gingen beeldhouwer Ien Sluyters (1973) en Schilder Maud Jongsma – van Loon (1970) een samenwerking aan. Ien maakte verschillende studies in klei van het schilderij, waarbij zij een groot deel van het schilderij interpreteerde. Dit resulteerde in een krachtig 3-dimensionaal beeld. Een beeld waarmee Maud verder ging.  Zij beschilderde enkel de zijde die van Gogh haar gaf en liet het onbekende, onbekend. Een werkwijze die de kijker dwingt het beeld vanuit de juiste perspectief te bekijken. Een perspectief dat het gevoel geeft voor het schilderij te staan. Of is er geen juiste hoek aan te geven en vindt de kijker juist in het  onbeschilderde, het duistere en manische van Vincent van Gogh zelf terug?